Biografie


1977 Herman van Boeyen vraagt Jan van der Meij (studerend aan het conservatorium) voor Vitesse. Samen met Rudy de Queljoe en André Versluys brengen ze de LP "Rendez Vous" uit.


Peter van Straten, Jan en Herman van Boeyen

1978 Nog steeds bij Vitesse wordt de LP Out in the Country opgenomen. André Versluys is vervangen door Toerroe Leerdam. Zij boeken eind 1978 veel succes in Duitsland.
1979 Na de elpee Rock Invader (Vitesse) vertrekken in het najaar Leerdam en De Queljoe naar Massade. Als vervanger wordt de voormalige Valley of Dolls bassist Peter van Straten aangetrokken.
1980

De elpee Live wordt uitgebracht. In het najaar van 1980 volgt een korstondig samenwerken met Herman Brood, maar dit mislukt. Brood trekt Van Straten met zich mee, maar na twee dagen keert Peter weer terug. Voor Van Boeyen is echter de sfeer verpest en hij geeft er de voorkeur aan zonder Van Straten en Jan van der Meij verder te gaan.

1980 Jan richt nu samen met Peter van Straten en (ook ex Valley of Dolls) Leon Klaasse Powerplay op.
1981 Het bevriende Golden Earring neemt de groep drie maanden als voorprogramma mee op tournee. De single Love Can Break Your Heart bereikt de hitparade.
1982 Avanti, Powerplays debuutelpee, verschijnt en ontvangt alom lovende kritieken. De plaat bevat aanstekelijke op Beatle-leest geschoeide rock en verkoopt goed. De singles Make It Alone en Magic halen wederom de hitparade. Als voorprogramma van de Amerikaanse groep The Go-Go's tourt de groep door Europa.
1983 De mini-elpee Noises & Voices verschijnt.
1984 Klaase en Van Straaten stappen op en de groep kent veel bezettingswijzigingen (Menno Koomen; Michael Peet; Edwin Schimscheimer; Peter van Breukelen). Uiteindelijk resulteert het in een viermansformatie met naast Van der Meij, Rene van Collem (ex-Doe Maar, ex-Spargo) op drums, Martin Warmer op bas en Rick Vrijman op toetsen.
1985 De met deze bezetting opgenomen single One Summernight blijft steken in de tipparade
1987 Walk On The Wire, Powerplays tweede volwaardige plaat, verschijnt en wordt wederom goed ontvangen. Inmiddels is Rene van Collem alweer vertrokken en heeft Klaas Jonkmans zijn plaats ingenomen.
1988 Powerplay speelt een groot aantal voorprogramma's voor wederom de Golden Earring, die dit jaar met hun Greatest Hits-tour bezig zijn.
1989 Met de nieuwe drummer Edwin Delano en Ivo Severijns (de latere Wild Romance-bassist) vertrekt Van der Meij naar Canada voor enkele optredens.

 

1992 Bij Van Records verschijnt het nieuwe album Hypnotized. Severijns heeft plaats gemaakt voor Johnny Dooms. De single Rosie staat in mei in de tipparade.
1994 De nieuwe plaat So Hard To Break A Bad Habit laat frisse en strakke rock & roll horen, waarbij Van der Meij zijn invloeden (Beatles, Stones, Bryan Adams etc.) wederom niet onder stoelen of banken steekt, echter zonder dat het storend wordt. De plaat ontvangt lovende kritieken maar de verkoop valt tegen. Drummer Delano is inmiddels vervangen door Henri van Bergen. Singles Anytime en Can't Say No gaan geruisloos voorbij.
1999 Jan is gastmuzikant bij Frédérique Spigt. Hij speelt een belangrijke rol op het Nederlandstalige album "Engel". Spigt mengt daarop haar blues- en rockroots met haar liefde voor strijkers. Jan laat zich van zijn beste kant horen met prachtig akoestisch en elektrisch gitaarwerk. Een intensieve begeleidende toer door de Nederlandse theaters is het vervolg.
2002 Na zeven jaar stilte heeft Powerplay op 28, 29 en 30 januari een nieuwe live-unplugged cd opgenomen in de New Road Studio te Wijchen. De band bestaat nu naast Van der Meij uit bassist Ivo Severijns en drummer Ramon Rambeaux. Mark Boon (gitaar) en Pieter Jan Cramer (piano en accordeon) spelen als gastmuzikanten mee op de nieuwe cd. De CD Welcome Home (unplugged), verschenen op 11 maart, is een soort "best of" aangevuld met een nieuw nummer, maar ook nummers van andere zoals Ruby Tuesday (Rolling Stones), So you want to be a r&r star (Byrds), Mercury Blues (K.C. Douglas), Can't find my way home (Steve Winwood) en een nummer wat Jan heeft geschreven voor Dilana Smith (Livin' by the day). Powerplay is op dit moment bezig met een tournee door Nederland.
2013 Powerplay brengt de CD Radio Harlem uit en tourt door Nederland.